- Mierea,produs nobil al albinei,este un aliment usor de digerat.Ea cuprinde un amestec de fructoza si glucoza,intr-o forma care-fara a mai fi transformata de organism,se asimileaza direct,constituind o sursa de energie.Important pentru economia alimentara,pentru echilibrul procesului biologic al corpului omenesc,este faptul ca mierea are,in proportii echilibrate,fermenti,vitamine,substante minerale,acizi si aminoacizi ca si hormoni,substante bactericide si arome.
Tipuri de miere ,dupa plantele din care provin si actiunea si utilizarea lor terapeutica:
- Mierea de tei : ca si florile de tei,contine printre altele,uleiul volatil in a carei compozitie intra un alcool alifatic sesquiterpenic,farnesolul,care imprima de altfel mirosul caracteristic.Actiunea farnesolului:neurosedativ si antiseptic.Utilizarea terapeutica:sedativ nervos,in tuse,antiseptic,in bronsite.
- Mierea poliflora : care contine si roinita: floarea de roinita contine un ulei volatil format din citrol,citronelol,geraniol,linalol ,transmis si in miere.Utilizarea terapeutica:antispastic-sedativ.
- Mierea de menta: atat mierea cat si floarea de menta-din cultura si din flora spontana-contin un ulei volatil format din: mentol,gama-pinen,felandren,limonen,cadinen,cineol,aldehide,timol etc.Actiune si utilizare terapeutica:analgezic usor,tonic,antispastic in spasme pilorice,carminativ,dischinezii biliare si gastro-intestinale.
- Mierea de trifoi : ca si florile plantei,mierea contine flavonoizi,ulei volatil,substante de natura fenolica,rasini,derivati cumarinici.Actiune si utilizare terapeutica:diuretic,antidiareic,expectorant.
- Mierea de salcam: contine-ca si florile-robinina,acacina,ulei volatil.Actiune si utilizare terapeutica:calmant al tusei,antiseptic.
- Mierea de conifere : contine,ca si seva coniferelor din care se hranesc insectele producatoare de asa zisa mana depusa pe ramuri si ace sub forma de substante compacte,onctuoase si dulci-recoltate de albine-o serie de principii active.Contine uleiuri si rasini bogate in gama-pinen,beta-pinen,finonen,aldehida anisica si caproica etc.Actiune si utilizare terapeutica:antiseptica,antiinflamatoare,atat pentru caile respiratorii ,cat si pentru cele urinare:actiune diureica.
- Mierea in faguri.Aceleasi sortimente de miere,florale sau de mana,despre care am facut mentiune mai sus,pot fi consumate ca miere in faguri.Sub aceasta forma valoarea biologica a produsului este mult mai sporita prin:
- aportul de vitamine continute in ceara,precum si alte substante si principii active,care prin procesul de masticatie trec din ceara in organismul uman,odata cu mierea ingerata
- actiunea de curatire si dezinfectie a dintilor
- efectul psihologic datorat consumului unui produs natural.
Adresa URL : http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/02/sortimente-de-miere-si-utilizare-lor.html
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu