vineri, 22 martie 2013

Incondeierea oualelor



Obiceiul vopsirii oualelor este foarte vechi,anterior crestinismului.Se pare ca,initial,ouale se vopseau in galben si in rosu(culorile sub care apare soarele in neobositul lui drum zilnic).Rosu este si culoarea flacarii,culoarea care alunga spiritele rele.

LEGENDE

Sub influenta crestinismului ,au aparut mai multe legende prin care se incearca''explicarea'' acestui obicei.Intr-una dintre acestea,este vorba despre o femeie care avea un cos plin cu oua si,care afland de invierea lui Hristos, a spus ca va crede acest lucru cand i se vor inrosi ouale.Nici n-a apucat bine sa zica acest lucru,ca ouale din cosul sau s-au si inrosit.
O alta legenda se refera la faptul ca Fecioara Maria (este Maria Magdalena),incercand sa-i imbuneze pe soldatii romani care L-au rastignit pe Iisus,a pus sub cruce un cos cu oua.Acestea s-au colorat in rosu de la sangele Mantuitorului.

MUNCA SI MIGALA

Ouale se vopsesc sau se incondeieaza in Saptamana Patimilor,in zilele de joi sau vineri.Exista mai multe tehnici de incondeiere,obtinandu-se oua de o singura culoare (numite si "merisoare"),cu o culoare de fond numita "camp"si cu ornamente de o alta culoare sau policrome,precum si cu ornamente in relief.
Ornamentele se mai numesc si "impistruitura",de unde si denumirea de "oua impistrate".Cele mai frumoase sunt insa ouale decorate cu mai multe "culori".Ele se realizeaza cu multa rabdare si atentie.De aceea,se mai numesc si "oua muncite";o alta denumire a lor este aceea de "oua necajite",care provine,probabil,de la faptul ca se credea ca sunt "chinuite"in timpul activitatii de impistrare.




TEHNICA IMPISTRARII

Se aleg oua proaspete,care se spala cu apa calda si cu otet.Astfel,vopseaua se va prinde uniform,fara pete.Pentru ca "bula de aer" sa se formeze pe margine si nu la capete,ouale se aseaza in pozitie orizontala intr-un vas cu apa.Apoi,se fierb la foc domol,pentru a nu le plesni coaja.Urmeaza pregatirea vopselurilor si a instrumentelor de incondeiat (chisita si festeleul).Se folosesc numai vopsele naturale ,fiecare dintre acestea fiind puse intr-un vas curat.Cele mai vechi instrumente de incondeiat au fost lumanarea si pana de gasca.Mai intai se incondeieaza un ou de proba (numit "cearca" in Banat).
In dimineata de Pasti,acesta se imparte intre copiii din familie ,care il consuma in casa,in jurul unei brazde de pamant adusa din camp.
Ouale se pun in vasul cu vopsea.Cand vopseaua s-a prins,ele sunt scoase si lasate sa se usuce.Dupa aceea,se traseaza cu ceara de albine incalzita ornamentele dorite.O data uscata ceara,ouale se scufunda in alta culoare.La final(cand s-au uscat bine),cu ajutorul unei panze curate(care nu se arunca,ci se duce la biserica ca sa fie sfintita,pentru a indeparta bolile de peste an),se indeparteaza ceara si se da luciu.In locul unde a fost ceara,ramane culoarea de dinainte.Pe ouale incondeiate,apar motive animale(albina,broasca,sarpe s.s),vegetale(frunze de brad,garoafa,spicul de grau).

Pentru "ouale muncite",operatia se repeta pentru fiecare culoare a impistriturii,iar straturile succesive de ceara se indeparteaza la sfarsit.Principalele culori folosite sunt:galben,rosu,verde,alb si negru.De retinut este faptul ca "ouale muncite" se faceau sambata si nu in vinerea din Saptamana Patimilor,cand este interzisa orice munca.


                                              Paste fericit!







Etichete: incondeiere , oua rosii , vopsire , legende , Iisus , Saptamana Patimilor , crestinism , inrosirea oualelor
Adresa URL : http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/03/incondeierea-oualelor.html

Scoala de massa ori scoala de acasa?


Ce este homeschooling-ul?


Homeschooling nu inseamna doar o alternativa la sistemul de massa,si nu doar un protest al parintilor impotriva degradarii sistemului public de invatamant,ci si un refuz al "procesarii" copiilor pe banda rulanta,in scopul de a obtine consumatori si "rotite" obediente ale sistemului.Homeschooling-ul are ca scop formarea de oameni liberi,responsabili,cu un sistem de valori puternic si o dezvoltare emotionala echilibrata,armonioasa,prin renuntarea la metodele standardizate si intoarcerea la instruirea individualizata.
Scolarizarea la domiciliu este o metoda de educatie cunoscuta din cele mai vechi timpuri,care a cunoscut o revigorare incepand din anii 1970 in S.U.A.,odata cu esecul academic si moral al invatamantului de massa.In Romania,dinainte de comunism ,scolarizarea la domiciliu era ceva obisnuit si se gasea explicit prevazuta in lege ca forma alternativa de invatamant pana la nationalizarea educatiei din 1948.
Astazi,la noi in tara,scolarizarea la domiciliu este prevazuta de lege doar pentru copiii cu handicap,care nu se pot deplasa la scoala,si este strict reglementata.Totusi,pentru cei care doresc sa renunte la sistemul de massa,exista alternativa inscrierii copilului la o "scoala-umbrela" din strainatate."Scoala-umbrela"e o scoala particulara care primeste inscrieri ale elevilor homeschooled (educati acasa) contra unei taxe anuale.Copilul inscris la o "scoala-umbrela" este considerat de stat ca fiind scolarizat legal,si poate fi oricand reintegrat in invatamantul public sau privat,dupa o testare a cunostintelor.
Acest tip de scoli elibereaza foi matricole si alte documente scolare asemanatoare celor din invatamantul de massa.

Cui i se potriveste?

Sistemul este ideal pentru cei care doresc sa investeasca timpul si resursele necesare intr-o educatie mai buna pentru copiii lor.El raspunde nevoii celor cu talente deosebite de a avea un program mai flexibil ,dar si celor ingrijorati de calitatea mediului scolar.
De asemenea,pentru familiile care locuiesc la tara sau pentru cei care calatoresc mult,homeshcooling-ul poate reprezenta o solutie.

Avantajele homeschooling-ului

  1. Familia isi poate educa copilul conform propriilor convingeri si valori,intr-un mediu care nu intra in contradictie cu acestea.
  2. Calitatea vietii de familie va creste.Parintii si copiii au ocazia sa petreaca mai mult timp impreuna,deoarece programul de scoala al copiilor poate fi adaptat fara probleme.
  3. Avantajul academic - in general ,copiii scolarizati acasa exceleaza si au performante scolare mai bune fata de copiii educati in scolile publice.Deoarece programul este flexibil,copilul are mai mult timp pentru hobby-uri,activitati suplimentare,vizite la biblioteci,muzee si alte institutii de cultura,sau intalniri de grup cu alti copii homeschooled.

Dezavantajele homeschooling-ului

  1. Veniturile familiei nu vor fi aceleasi,din moment ce unul din parinti va fi nevoit sa renunte la serviciu pentru a scolariza copiii.De asemenea,unor parinti poate sa li se para obositor sa petreaca atat de mult timp cu copiii,si sa se ocupe de partea academica a educatiei.
  2. O alta problema ar fi cea a socializarii - si ea se ridica in special in Romania,unde nu exista ,ca in Occident,grupuri de copiii homeschooled care se intalnesc in mod frecvent pentru a face diverse activitati impreuna.
  3. Atat copiii,cat si parinti ar putea fi supusi unor comentarii si atitudini negative din partea autoritatilor.

Homeschooling in Romania

Iata cateva scoli preferate de parintii din Romania care fac homeschooling:
  • The European Academy for Christian Homeschooling (Anglia): www.christian-education.org
  • Crossroads Christian School (S.U.A.): www.crossroadschristianschool.com
  • West River Academy (S.U.A.) : www.westriveracademy.com.

Adresa URL :http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/03/scoala-de-massa-ori-scoala-de-acasa.html

joi, 21 martie 2013

Chestiunea gazelor de sist in Romania

Tema exploatarii gazelor de sist framanta opinia publica romaneasca,in conditiile in care o dezbatere onesta nu a avut loc pana acum.Guvernul,fara sa mai astepte lamurirea controverselor legate de fractionare hidraulica,a adoptat,mai nou,o atitudine de incurajare fatisa a exploatarilor.Astfel,premierul Ponta a dat un semnal fara echivoc legat de incurajarea exploatarilor ,afirmand ,in ianuarie 2013,ca"ideea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv" si ca"dupa confirmarea existentei sau inexistentei resurselor de gaz(aproximativ cinci ani) vom lua o decizie finala care presupune da,exploatam gaze de sist,cu respectarea tuturor standardelor europene si mondiale de protectia mediului".Problema este ca eceste standarde,in privinta gazelor de sist,nu prea exista,avand in vedere ca sunt "neconventionale".

Principalele corporatii care au concesionat perimetre pentru exploatarea si exploararea gazelor de sist sunt:

  • firma americana Chevron(in Barlad,Adamclisi,Costinesti,Vama Vache);
  • firma canadiana Midia Resources (in zona Craiovei);
  • Mol Hungarian Oil and Gas Public Limited Company impreuna cu Expert Petroleum S.R.L.(perimetrele Voievozi si Adea)

De ce gazele de sist?

Gazele sunt o resursa-cheie in economie,precum si in jocurile de putere ale imperiilor.Cu toate ca gazele sunt "neconventionale" sunt mai greu de exploatat,daunele aduse mediului si costurile de productie nu sunt suportate de corporatii ,ci de populatia locala.
Gazele de sist se numesc ''neconventionale''pentru ca se gasesc in locuri greu accesibile pentru tehnologiile industriei de extractie obisnuiteAstfel,dupa cum a explicat Dorin Cojocaru,director in cadrul Agentiei Nationale pentru Reesurse Minerale (ANRM),"gazele conventionale sunt zacamintele care se exploateaza acum,,iar cele neconventionale sunt cele care se formeaza in diferite tipuri de roci,sisturi,argile,la adancimi mult mai mari comparativ cu cele convetionale.Extragerea acestor resurse este mult mai dificila si costisitoare,atat din cauza adancimii la care se formeaza aceste gaze,dar si din cauza structurilor in care se afla,care sunt mai dure".

Resursa pentru noi sau pentru altii?

Daca interesele marilor corporatii private si ale imperiilor sunt evidente,oare se poate spune acelasi lucru si despre tarile mici?Acestea,deseori,nu au capacitatea de negociere reala in fata marilor corporatii,sustinute politic de hegemonii globali,si se vor alege doar cu "praful de pe toba" - ceva maruntis luat de pe urma unor redevente minime si "privilegiul" de a cumpara pe bani grei propriul gaz.Se pare ca pentru tarile mici cea mai buna strategie este conservarea rezervelor de resurse strategice si exploatarea lor in imprejurimile potrivite - pentru a ne referi doar la aspectele economice ale chestiunii.
In acest context,trebuie amintit ca Romaniei tocmai i s-a impus liberalizarea preturilor la gaze,ceea ce imputerniceste corporatiile straine exploatatoare sa impuna preturile lor pentru gazul nostru si sa-l exporte fara retineri.

Fractionarea hidraulica - "efecte secundare":cutremure,poluare,terenuri devastate

Prin fractionarea hidraulica se intelege,in limbaj tehnic,"operatiune petroliera care se aplica in rezervoarele cu permeabiliate si porozitate scazute,pentru realizarea pe cale artificiala a unui sistem de microfisuri prin care sunt antrenate gazele catre gaura de sonda.Procedeul consta in pomparea sub presiune in strat a unui volum important de apa,in amestec cu substante chimice adecvate compozitiei rocii supuse acestui procedeu,impreuna cu materiale de sustinere ,denumite propanti,care mentin deschis sistemul de microfisuri".
Conform unei comisii de experti constituita din ingineri si profesori universitari,fractionarea hidraulica "presupune pomparea la mare adancime a unei mari cantitati de apa,nisip si aditivi,pentru a sparge stratul de roca si a elibera gazul".Expertii avertizeaza ,totodata ,ca "aditivii folositi contin circa 600 de substante chimice,dintre care unele sunt cancerigene.
Fractionarea hidraulica este insotita de urmatoarele efecte negative:
  • producerea de cutremure;
  • contaminarea panzei freatice;
  • afectarea mediului inconjurator prin poluare.
Adresa URL:http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/03/chestiunea-gazelor-de-sist-in-romania.html

miercuri, 20 martie 2013

Evenimente martie-aprilie 2013

Concertul trupei Kumm
  • locatia:Brasov
  • data:22.03.2013
  • ora:20.00
Concertul trupei Calendar
  • locatia:Brasov Business Park
  • data:23.03.2013
  • ora 16.00
Concert cu Fuego acompaniat de "Fuego Band"
  • locatia Brasov
  • data 28.03.2013
  • ora 19.00
Roby si Livio,Aleka si Vygo 
  • locatia:Trippin Cafe,Brasov
  • data 29.03.2013
  • ora 23.00
  • intrare gratuita
Eveniment dedicat persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca - JobShop
  • locatia Brasov
  • data 01.04-04.04.2013
  •  in perioada 18.03.2013-26.04.2013 evenimentul se desfasoara si in centrele universitare din Cluj,Timisoara,Iasi si Brasov
Concert al trupei Suie Paparude
  • locatia Brasov ,Trippin Cafe
  • data 06.04.2013
  • ora 22.00
Comedia "Idolul si Ion Anapoda"
  • locatia Centrul Cultural Reduta Brasov
  • data 15-16.04.2013
  • ora 19.00
  • pret bilet 125 ron 
Concertul trupei Parazitii
  • locatia Brasov.Trippin Cafe
  • data 19.04.2013
  • ora 22.00
Eveniment dedicat Brasovului
  • locatia Brasov
  • data 13-19.04.2013






















Adresa URL :http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/03/evenimente-martie-aprilie-2013.html

marți, 19 martie 2013

Pokergad Freeroll Tourney - ID 702075346 - 25.03.2013



PokerGAD Password Here 


Name : Pokergad Freeroll Tourney

Platform : Pokerstars 

ID 702075346

Date : 25.03.2013 , 21.00 EET ( 25 March 2013 )

Prize : $20

Password : Click Here  and password appear after 30 seconds 

Good Luck ! 








Etichete : password , PokerGAD , Freeroll  , tourney , 702075346 , 25 march 
Adresa URL : http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/03/pokergad-freeroll-tourney-id-702075346.html

$50 PokerOwned Facebook - ID 705575393 - 21.03.2013 - Password




PokerOwned Password




Name : $50 PokerOwned Facebook

Platform : Pokerstars 

ID 705575393

Date : 21.03.2013 , 18.00EET ( 21 March 2013 )

Prize : $50

Password : pokerowned2013





Click Like Button Facebook . Tks ! 









Etichete : PokerOwned , Password , Facebook , 21 march 2013 
Adresa URL : http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/03/50-pokerowned-facebook-id-705575393.html

luni, 18 martie 2013

Muscaturile de animale


Muscaturile provocate de animale , domestice sau salbatice , nu trebuie tratate cu usurinta.Orice muscatura care strapunge pielea prezinta un risc de infectie.


Dintii foarte bine ascutiti , dispusi pe marginea falcilor puternice , conice .Oamenii rareori sunt muscati de animalele salbatice in rezervatii , dar trebuie sa fie precauti atunci cand patrund pe teritoriul lor

Muscaturile de caini si pisici sunt cele mai frecvente.Principalul pericol este ca tetanosul ,un baccil , sau rabia , o infectie virotica , pot provoca complicatii.
Chiar si falcile umane poarta organisme care sunt la fel de letale ca cele purtate de animale.Tuberculoza , de exemplu , este transmisa prin saliva , la fel si febra tifoida si defteria.


In salbaticie           
In zonele de salbaticie , chiar si cele patrulate de paznici si care sunt deschise turistilor , o varietate larga de animale salbatice sunt considerate extrem de periculoase.In taberele de safari , paznici experimentati in salbaticie insotesc vizitatorii tot timpul si le atrag atentia ca ei sunt cei care patrund in teritoriul animalelor salbatice , si nu invers. Incurajarea respectului fata de animalele salbatice este cea mai eficienta masura preventiva.
   In Canada , in parcurile de vanatoare traiesc ursi salbatici , si trebuie sa se ia masuri de precautie pentru a se evita atragerea lor.Noaptea , locuitorii taberelor din parcuri ofera fara sa vrea o bogatie de hrana acestor ursi.Vilegiaturistii ar trebui sa inveleasca hrana intr-o prelata si sa o ridice sus in copaci , cu mult deasupra corturilor care dorm.
  Australia este teritoriul unei mari varietati de paienjeni , dintre care multi au muscatura letala.Paianjenul cu spatele rosu traieste in arbusti si copaci ; paianjenul trapa se ascunde in pamant , inchizand intrarea gaurii sale cu o "usa" din panza prin care sa poata sa treaca o insecta si sa fie prinsa. Degetul mic al unui copil curios este si el expus riscului . Paianjenul cu panza palnie se ascunde in locurile intunecoase.Muscaturile oricaruia dintre acesti paienjeni necesita atentie imediata.


Pericole acasa 
Agresivitatea animalelor nu este exclusiva zonelor de salbaticie .Chiar si acasa , animalele de companie pot sa atace , in special daca sunt prost trate si au motive de teama si de anxietate.Agresivitatea lor culmineaza atunci cand le este foame sau frica , si atunci ele pot musca.Pisicile , desi sunt domestice , sunt predispuse sa treaca la ofensiva.Zgarieturile sunt mai probabile decat muscaturile , dar ambele pot sa patrunda prin piele.


Atentie in zonele rurale 
Pericolul potential al atacului unui animal in Europa de nord este redus.Totusi , vipera britanica este inarmata cu un venin usor otravitor , iar scorpionul , intalnit in zonele calde , prafoase cu arbusti , aplica o intepatura dureroasa cand este provocat .
Cai si magarii trebuie tratati cu atentie , mai ales daca hoinaresc in libertate.Ei sunt mancatori de plante si musca doar din greseala cand sunt hraniti.   
Castravetele de mare are o cochilie tare , acoperita cu spini , care seamana cu un arici de mare miniatural facut ghem .Daca sunt calcati , spinii pot provoca in soc puternic in organism.In apele mici , aveti grija la dracul de mare - pesti mici cu tepi mici, otravitori.Calcarea pe acestia poate sa fie extrem de dureroasa.



Pielea rosie , imflamata din jurul unei muscaturi de caine indica posibile urme ale unei  infectii.Formarea crustei si tesutului cicatrizat de la ambele capete ale sfasierii sunt semne sanatoase ce indica vindecarea ranii.



IN CAZ DE URGENTA 

  • In cazul unei muscaturi de caine , pisica sau om , tineti zona afectata sub jet de apa , apoi spalati bine rana cu apa si sapun.Lasati rana sa sangereze cel putin un minut , deoarece acest lucru ajuta la inlaturarea eventualelor infectii.Acoperiti zona afectata cu un plasture sau cu un bandaj curat , apoi verificati daca persoana are nevoie de o injectie antitetanos sau de antibiotice , sau in unele cajuri de ambele. 


  • Cand sangerarea este puternica , asezati un tampon sau o batista peste rana si aplicati presiune directa cu varfurile detelor sau cu degetul mare pana la zece minute.Ridicati si sustineti partea ranita astfel incat sa se afle deasupra nivelului inimii. Verificati daca exista semne de soc.Simptomele includ piele rece si umeda , un puls slab si rapid si o respiratie superficiala rapida.


  • Nu dati unei persoane aflate in stare de soc sa manance sau sa bea si acoperiti-o cu o patura sau cu un cearsaf pentru a se incalzi.Daca pacientul prezinta semne de soc , cereti imediat ajutorul medicului.


  • Sangele de culoare rosu deschis ce tasneste puternic indica o artera lezata - un caz care necesita atentie serioasa. Nu folositi niciodata un bandaj de compresie pentru reducerea sangerarii.Daca este afectat bratul , ridicati mana persoanei deasupra capului si apasati cu varful degetelor printre muschi pe os pe partea inferioara a bratului.Daca este afectat piciorul , culcati persoana cu genunchii indoiti si apati artera din arca puternic pe osul pelvian cu patul mainii.Nu mentineti nici unul din punctele de presiune mai mult de 15 minute. Cautati imediat ajutor medical.


  • In cazul in care se suspecteaza rabia - convulsii , tremur incontrolabil si o aversiune fata de apa - duceti persoana ranita la medic sau la spital sau cautati urgent ajutor medical.Se poate sa fie nevoie de o injectie care sa opreasca dezvoltarea virusului 


  • In cazul muscaturilor de sarpe pot fi recunoscute dupa unul sau doua puncte de intepare si umflaturi.Culcati persoana si ridicati-i capul , astfel incat zona lezata sa se afle sub nivelul inimii.Nu ridicati niciodata membrul afectat deasupra inimii.Curatiti rana , stergand punctele intepaturilor apoi aplicati un bandaj strans pe zona afectata.Este vital sa mentineti zona afectata pe cat posibil nemiscata si sa cautati urgent ajutor medical.


  • In cazul tepilor intrati in picior , asezati piciorul in apa calda timp de 15 minute .Va fi nevoie de ajutor medical profesionist pentru indepartarea tepilor.


  • In fiecare caz , asigurati-va ca persoana afectata ramane calma si nemiscata in timp ce asteapta sosirea medicului.





duminică, 17 martie 2013

Crina Zvoboda-a venit la "Romanii au talent"cu bunicuta Julieta

La emisiunea "Romanii au talent" din data de 15.03.2013,concurenta Crina Zvoboda a fost apreciata de toti cei prezenti in sala.De meserie ventriloc,Crina in varsta de 24 de ani a venit impreuna cu bunicuta sa Julieta(de 69 de ani) care a tot insistat ca isi doreste sa vina la emisiune.
Bunicuta Julieta,vizibil indragostita pana peste cap de Smiley a facut furori si i-a amuzat pe jurati.
Colac peste pupaza,tupeista bunicuta i-a cerut lui Smiley care era atat de "seeeeeeeeeeeeeeeeeeeexy" sa ii dea add pe Facebook.Raspunsul lui Smiley a fost destul de amuzant ,spunand ca "la varsta asta inca mai viseaza la cai verzi pe pereti."
Crina a primit trei de "da" acompaniate de sute de aplauze din partea publicului.



Un asfel de moment a mai fost prezent pe scena de la "Romanii au talent"in data de 22.02.2013 cand Andrei Sandu a venit impreuna cu papusa sa,numita Romeo.
Si atunci publicul si cei trei jurati au apreciat talentul concurentului.






Etichete : ventriloc , Crina ZvobodaRomanii au talent , bunica , Julieta , Andrei Sandu , Romeo ,  Smiley
Adresa URL :http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/03/crina-zvoboda-venit-la-romanii-au.html

Stiai ca ?

Stiai ca eruptia unui vulcan s-a auzit in Australia ?

Articole importante pe acest blog !

Poti descoperii multe pe acest blog . Daca ti-a placut ce ai gasit aici da-ne un like pe faccebook !

Postări populare