joi, 31 ianuarie 2013

ROMA,"ORASUL SUFLETULUI"

Prin trecutul sau bogat,de capitala a unui mare imperiu caruia i-a dat numele,Roma,cetatea milenara intinsa pe cele sapte legendare coline,a pastrat bogatii nemasurate,ce au facut-o sa fie multa vreme cel mai important oras al lumii antice.

Vestigii in "ORASUL SUFLETULUI"
Colosseumul
Acesta este considerat cel mai mare monument al Romei antice.Simbolul ''Orasului Etern"a fost construit de imparatul Vespasian,care a secat lacul din apropierea Casei de Aur a lui Nero,fiind inaugurat in anul 80 d.Hr.Numele constructiei deriva de la dimensiunile sale uriase527 m circumferinta,57m inaltime,156 m diametru si o capacitate de circa 50.000 de locuri.
Arena era destinata distractiei poporului si gazduia lupte sangeroase intre gladiatori,calareti,care de lupta si animale salbatice,precum si concursuri de alergari.


Forul dintre arce
Alaturi de marele amfiteatru,se inalta Arcul lui Constantin,ridicat de Senatul roman in anul 313 d.Hr.,in urma victoriei imparatului asupra Maxentius.Pentru impodobirea acestuia s-au folosit basoreliefuri din secolul al II-lea,luate de pe alte monumente construite in onoarea imparatilor Traian ,Hadrian si Marcus Aurelius.
Grandioasa constructie marcheaza intrarea in Forul Roman,ale carui vestigii se gasesc pe locul fostului centru religios,politic si economic al Romei antice.Ele sunt marturii ale civilizatiei romane,pe parcursul a 12 secole.Forul este strabatut de Via Sacra,calea pe care defilau cortegiile imparatilor invingatori in razboaie,precum si procesiunile religioase.Aceasta cale tiumfala incepe cu Arcul lui Titus,constructie edificata in cinstea cuceririi Ierusalimului si a Templului Sfant de catre imparat in anul 70 d.Hr.La capatul opus se inalta Arcul lui Septimius Severus,construit in anul 203 d.Hr.,pentru a sarbatorii victoriile acestuia in luptele cu partii si arabii.


Columna lui Traian
Intre cele doua arcuri de triumf se dezvaluie o multime impresionanta de temple in ruina(Templul lui Vespasian,Templul lui Saturn,Templul lui Antonius Pius si al Faustinei etc),cladiri publice (Curia,sala de sedinta a Senatului),cupole,magazine etc.
Cand Forul Roman a devenit neincapator,Cezar si imparatii Augustus,Traian,Nerva si Vespasian l-au extins spre nord cu alte foruri,denumite ulterior Forurile Imperiale:Forul lui Cezar(54-46 i.Hr.),Forul lui Octavian Augustus(31-2 i.Hr.),Forul lui Nerva,Forul lui Traian,cel mai mare si mai bine pastrat,in care se inalta impozanta Columna,decorata cu basoreliefuri in spirala,ce evoca istoria luptelor dintre daci si romani.Edificiul masoara 40 m inaltime si are in interior o scara in spirala,ce duce pana la varf,unde ,initial,fusese plasata statuia lui Traian,pe care,in 1587,Papa Sixtus al V-lea a inlocuit-o cu statuia Sfantului Petru.


Pantheonul
In Piata Panteonului se poate admira cea mai bine conservata constructie antica din Roma,Pantheonul.
Construit de Marcus Agripa,in 27 d.Hr.,ca templu dedicat tuturor zeilor protectori ai familiei imperiale Iulia,in special lui Marte si lui Venus,Pantheonul a fost reconstruit de Hadrian(117-125 d.Hr).
Templul are la intrare o sala vasta,cu 16 coloane antice de granit,iar in mijlocul cupolei,o deschidere circulara,cu diametrul de 9 m,singura sursa de lumina naturala.In nise se gasesc monumente funerare ale regilor Italiei,iar in partea stanga ,mormantul marelui pictor renascentist Rafael Sanzio.


Via Appia
Poarta San Sebastian este punctul de unde pleaca Via Appia,cel mai important dintre drumurile pe care se mergea de la Roma catre provincii.Construita de Appio Claudio in 312 i.Hr.pentru a lega Roma de Capua,calea a fost prelungita,mai tarziu pana la Brindisi si Taranto.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stiai ca ?

Stiai ca eruptia unui vulcan s-a auzit in Australia ?

Articole importante pe acest blog !

Poti descoperii multe pe acest blog . Daca ti-a placut ce ai gasit aici da-ne un like pe faccebook !

Postări populare