joi, 31 ianuarie 2013

Lectiile Cernobilului

Au trecut 27 de ani de cand s-a topit reactorul de la Cernobil.
Mai e nevoie de cateva secole pana cand zona va fi,din nou,sigura.


De 12 ori in fiecare luna-nr.maxim de ture permise de doctori-Sergei A.krasikov traverseaza cu trenul zona parasita din jurul Centralei Atomice de la Cernobil si merge la serviciu,adica la constructia care inconjoara reactorul nr.4,cunoscuta sub numele de Sarcofagul.
Intre sarcinile lui,se numara si aceea de a evacua lichidul radioactiv strans in reactorul topit.Acest lichid se acumuleaza atunci cand ploua.
Sarcofagul a fost construit in urma cu mai bine de 25 de ani,intr-o atmosfera de panica,in timp ce populatia din jur era afectata de radiatiile eliberate ca urmare a exploziei produse la reactorul nr.4,iar acum,aceasta structura are mai multe crapaturi.
Instrumentele de masurare de pe acoperisul Sarcofagului indica radiatii de circa 3 remi pe ora.
La 10 km de reactorul avariat,incepe teritoriul cu grad ridicat de radiatii.Un palc de arbori ce par carbonizati marcheaza inceputul asa-numitei"Paduri Rosii"-numele se trage de la culoarea pinilor care au fost doborati cu buldozerele,apoi ingropati.
In mijlocul complexului nuclear se afla Sarcofagul,ai carui pereti neregulati sunt patati de rugina.Inca de la inceputul anilor 1990,oficialii ucrainieni s-au straduit sa puna la punct un plan de inlocuire a acestei constructii si,in cele din urma au lansat proiectul numit Noua Carcasa de Protectie,o cupola de 100 de metri care sa sigileze reactorul pentru inca 100 de ani.

Centrala nucleara ,in 1986,imediat dupa explozie



Sarcofagul de ciment,ridicat pentu a sigila reactorul ,e plin de gauri

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stiai ca ?

Stiai ca eruptia unui vulcan s-a auzit in Australia ?

Articole importante pe acest blog !

Poti descoperii multe pe acest blog . Daca ti-a placut ce ai gasit aici da-ne un like pe faccebook !

Postări populare