Situata pe stravechea artera de comunicatie ce leaga Transilvania si Oltenia prin Defileul Jiului,in apropiere de Petrosani,Pestera Bolii reprezinta ,impreuna cu alte obiective turistice inedite-Cheile Banitei,Cetatea dacica-un adevarat colt de rai.
Pestera s-a format prin strapungerea de catre paraul Jupaneasa a unei mase de calcar,in apropierea tunelului de cale ferata din imediata vecinatate a localitatii Banita.Golul subteran are aproape 450 m lungime,peste 12 m latime si intre 8 si 12 m inaltime.Intrarea in haul subteran ,accesibil impatimitilor intr-ale speologiei in toate anotimpurile,se face prin partea opusa liniei ferate,urmand cursul paraului Jupaneasa.
Oamenii locului spun ca,pe vremea Imperiului Habsburgic,pestera era traversata si calare,lucru putin obisnuit pentru majoritatea pesterilor din tara noastra.
Pestera BoliiCetatea dacica
Folosita inca de pe vremea celebrilor regi daci Burebista si Decebal,cetatea se afla la aproximativ 1000 de metri altitudine,pe terenul stancos ce strapunge cerul din vecinatatea pesterii Bolii.
La vechile ruine se poate ajunge urcand versantul drept din apropierea podului de cale ferata,in care paraul Banita a sapat o cheie scurta si deosebit de frumoasa.Greu accesibila si usoar de aparat,cetatea avea,in trecut,un evident rol de aparare,dar si de control al drumului ce facea trecerea,pe raul Strei,intre Valea Muresului si tinuturile de la sud de Carpati.
Cetatea dacica de la Banita
Localnicii spun ca la armarea tunelului de cale ferata din Cheia Banita,facuta in anul 1872,in timpul lucrarilor la tronsonul Simeria-Petrosani,s-au folosit pietre fatuite din zidurile cetatii dacice.Asadar,daca veti calatori cu trenul de la Petrosani la Simeria,sa nu uiti ca in tunelul de la Banita,piatra este din cetatea locuita,candva,de dacii care aparau aceste locuri.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu