Obiceiul vopsirii oualelor este foarte vechi,anterior crestinismului.Se pare ca,initial,ouale se vopseau in galben si in rosu(culorile sub care apare soarele in neobositul lui drum zilnic).Rosu este si culoarea flacarii,culoarea care alunga spiritele rele.
LEGENDE
Sub influenta crestinismului ,au aparut mai multe legende prin care se incearca''explicarea'' acestui obicei.Intr-una dintre acestea,este vorba despre o femeie care avea un cos plin cu oua si,care afland de invierea lui Hristos, a spus ca va crede acest lucru cand i se vor inrosi ouale.Nici n-a apucat bine sa zica acest lucru,ca ouale din cosul sau s-au si inrosit.O alta legenda se refera la faptul ca Fecioara Maria (este Maria Magdalena),incercand sa-i imbuneze pe soldatii romani care L-au rastignit pe Iisus,a pus sub cruce un cos cu oua.Acestea s-au colorat in rosu de la sangele Mantuitorului.
MUNCA SI MIGALA
Ouale se vopsesc sau se incondeieaza in Saptamana Patimilor,in zilele de joi sau vineri.Exista mai multe tehnici de incondeiere,obtinandu-se oua de o singura culoare (numite si "merisoare"),cu o culoare de fond numita "camp"si cu ornamente de o alta culoare sau policrome,precum si cu ornamente in relief.Ornamentele se mai numesc si "impistruitura",de unde si denumirea de "oua impistrate".Cele mai frumoase sunt insa ouale decorate cu mai multe "culori".Ele se realizeaza cu multa rabdare si atentie.De aceea,se mai numesc si "oua muncite";o alta denumire a lor este aceea de "oua necajite",care provine,probabil,de la faptul ca se credea ca sunt "chinuite"in timpul activitatii de impistrare.
TEHNICA IMPISTRARII
Se aleg oua proaspete,care se spala cu apa calda si cu otet.Astfel,vopseaua se va prinde uniform,fara pete.Pentru ca "bula de aer" sa se formeze pe margine si nu la capete,ouale se aseaza in pozitie orizontala intr-un vas cu apa.Apoi,se fierb la foc domol,pentru a nu le plesni coaja.Urmeaza pregatirea vopselurilor si a instrumentelor de incondeiat (chisita si festeleul).Se folosesc numai vopsele naturale ,fiecare dintre acestea fiind puse intr-un vas curat.Cele mai vechi instrumente de incondeiat au fost lumanarea si pana de gasca.Mai intai se incondeieaza un ou de proba (numit "cearca" in Banat).In dimineata de Pasti,acesta se imparte intre copiii din familie ,care il consuma in casa,in jurul unei brazde de pamant adusa din camp.
Ouale se pun in vasul cu vopsea.Cand vopseaua s-a prins,ele sunt scoase si lasate sa se usuce.Dupa aceea,se traseaza cu ceara de albine incalzita ornamentele dorite.O data uscata ceara,ouale se scufunda in alta culoare.La final(cand s-au uscat bine),cu ajutorul unei panze curate(care nu se arunca,ci se duce la biserica ca sa fie sfintita,pentru a indeparta bolile de peste an),se indeparteaza ceara si se da luciu.In locul unde a fost ceara,ramane culoarea de dinainte.Pe ouale incondeiate,apar motive animale(albina,broasca,sarpe s.s),vegetale(frunze de brad,garoafa,spicul de grau).
Pentru "ouale muncite",operatia se repeta pentru fiecare culoare a impistriturii,iar straturile succesive de ceara se indeparteaza la sfarsit.Principalele culori folosite sunt:galben,rosu,verde,alb si negru.De retinut este faptul ca "ouale muncite" se faceau sambata si nu in vinerea din Saptamana Patimilor,cand este interzisa orice munca.
Paste fericit!
Etichete: incondeiere , oua rosii , vopsire , legende , Iisus , Saptamana Patimilor , crestinism , inrosirea oualelor
Adresa URL : http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/03/incondeierea-oualelor.html
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu