Experiente din pragul mortii - stintifice sau fenomene paranormale ?
Unul dintre cele mai mistere ale vietii este ceea ce se va intampla cu noi dupa moarte .Multi oameni care s-au aflat in pragul mortii sustin ca ar cunoaste raspunsul.
In decembrie 1943 , soldatul George Ritchie din Armata SUA se lupta cu o pneumonie acuta in spitalul militar din Abilene , Texas. Trezindu-se din somn intr-o noapte , el s-a simtit dintr-o data mai bine si s-a dat jos din pat pentru a-si cauta hainele. Negasindu-le , a privit din nou spre pat si a fost surprins sa constate ca in pat zacea un barbat tanar.A fugit din camera si pe coridor si a acostat un sergent , dar acesta l-a ignorat in totalitate.
Fuga de moarte
Ritchie , s-a trezit curand in afara spitalului , deplasandu-se repede ca si cand ar fi zburat .
A ajuns la o strada de colt cu rau mare . Din cate isi putea da seama devenise invizibil ; trecatorii de pe strada nu-i acordau nici o atentie. Ritchie a pornit inapoi spre spital , deplasandu-se chiar mai repede. Fugind drintr-o sectie a spitalului in alta , soldatul si-a cautat patul si barbatul adormit care purta pe degetul mijlociu al mainii stangi un inel , insemn al unei fratii. In cele din urma , ritchie , si-a gasit patul - dar , spre disperarea lui , a vazut ca trupul fusese acoperit cu un cearsaf.
Fenomenul este departe de a fi modern.In urma cu peste 2000 de ani , Platon relata povestea soldatului Er , care fusese declarat mort pe campul de lupta dar care a revenit la viata atunci cand corpul sau urma sa fie incinerat. Er povestea cum sufletul ii parasise corpul si calatorise spre un loc in care alte suflete erau judecate de fiinte divine; lui s-a spus ca trebuie sa se intoarca si sa povesteasca si celorlalti ceea ce vazuse.
Experienta parasirii propriului corp , cum e cea descrisa in Cartea Tibetana a mortilor pare similara cu senzatia avuta in pragul mortii .Aceasta ilustratie este o descriere foto a unei asemenea experiente . |
Stadiile comune
Cercetatorii au clasificat experienta in functie de succesiunea unor etape , bazate pe relatarile celor care au revenit la viata . Toate se aseamana izbitor de mult cu ceea ce este descris in Cartea tibetana a mortilor .
Primul stadiu este foarte asemanator cu experienta de parasire a corpului , descrisa de multi oameni perfect sanatosi , si pe care unii sunt capabili sa si-o autoincluda . Exista o senzatie de plutire in afara corpului , si persoana vede adesea o scena sau unele intamplari - uneori chiar propriul corp - dintr-o perspectiva diferita . Aceasta senzatie este insotita de un sentiment de calm absolut : multi au relatat despre amuzamentul resimtit la vederea personajelor innebunite care se aflau sub ei .Acestia au fost capabili chiar sa descrie manevrele executate de personalul salile de operatii pentru a-i resuscita , in intervalul de timp in care erau considerati decedati.
Persoana trece apoi printr-un tunel intunecat , insotit uneori de sunetul sau de senzatia unui curent de aer.La capatul acestui tunel se afla o lumina stralucitoare , figurile prietenilor sau a rudelor deja moarte sau , uneori , o figura stralucitoare care este o parte importanta din credinta religioasa a acestei persoane .
Urmeaza privelistea unei gradini minunate , plina de flori si paraiase stralucitoare , scaldate in razele soarelui ; sau " insulele de lumina " .Aceasta este urmata de un "film al vietii " individului , care prezinta ocazii pierdute , cum ar fi putut face mai bine sau cum i-ar fi putu ajuta pe ceilalalti.
Este o senzatie ca timpul si spatiul nu mai exista , si in momentul reintoarcerii la viata apare un sentiment intens de dezamagire.
Explicatiile
Multe dintre aceste senzatii au explicatii stintifice . In momentul mortii au loc modificari fizice si chimice binecunoscute: in multe cazuri scade tensiunea arteriala si scaderea a cantitati de oxigen ce ajunge la creier. Ca urmare , unele dintre celulele creierului vor inceta sa functioneze inaintea altora.
De exemplu , in acea parte a creierului in care este localizat centrul vazului , exista mai multe celule nervoase . O data cu incetarea functionarii acestora , sunt percepute si interpretate tot mai putine mesaje de la marginile campului vizual , astfel ca un creier care este pe cale de muri percepe o lumina stralucitoare
( situata in centrul campului vizual ) , cu marginile umbrite de pete intunecoase. La revenire , in memorie apare imaginea unui tunel .
Adreas URL :
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu