vineri, 15 februarie 2013

MARTIN SCORSESE

               Filmele regizorului Martin Scorsese analizeaza in profunzime viata metropolelor americane,etaland obsesiile,temerile si violenta care le bantuie.Desi cariera lui Scorsese este controversata,angajamentul si seriozitatea lui nu au fost niciodata puse la indoiala.

                                             

               Martin Scorsese s-a nascut la 17 noiembrie 1942 ,in Flushing,Long Island,SUA.Parintii sai erau italo-americani si Martin a cresut in "Mica Italie"din Manhattan,un cartier care apare in multe dintre filmele sale.
               Iubitor de filme inca din copilarie,tanarul a fost atras si de religie,petrecand un an intr-un seminar inainte de a-si da seama ca ii lipsea acea vocatie care sa-l poata duce spre preotie.A fost admis la Scoala de Cinematografie din Universitatea New York,absolvind cursurile si apoi pe cele post-universitare (1964,1966),si ramanad aici ca profesor pana in 1970.In aceasta perioada a realizat mai multe scurt-metraje premiate si Cine bate la usa? (1968),o poveste despre un italo-american inchistat in valorile catolice traditionale,si o tanara femeie independenta.

In cautarea unui stil

Urmatoarea realizare a lui Scorsese ,Cabina Berthei (1972),a fost un thriller remarcabil plin de violenta,dar relativ obisnuit.Stilul sau personal insa a devenit evident in Mean Street ( Strazi intunecate,1973),in care tineri crescuti pe strada recurg la violenta ,legaturile lor de loialitate ajutand doar pentru a-i tine si mai mult legati de mediul lor sordid.
         Mean Streets a fost elogiat de critici dar nu a avut succes de public.La fel ca Alice nu mai locuieste aici(1974),in care o femeie devenita de curand vaduva,si fiul ei fac o calatorie care ,dupa tiparul obisnuit,devine una de autoanaliza.

Taxi Driver

Primul succes la public a venit cu Taxi Driver (1976),considerat de multi ca fiind cel mai bun film al lui.Acesta a marcat adevaratul inceput al"parteneriatului" lui SCorsese cu actorul Robert De Niro,desi De Niro avusese un rol important si in Mean STreets.
        In Taxi Driver,soferul Travis este un veteran din VIetnam,tot mai nemultumit de lumea in care traia.Respins ca iubit de o militanta politica si salvator a unei prostituate minore,acesta pregateste cu luciditate o actiune violenta.Cand intentia sa de a ucide un politician este dejucata,recurge la o alta cale,la fel de criminala,dar care,ironic,ii confera imaginea unui erou care se autosacrifica.

          

O gama de genuri

Urmatorul film,New York,New York (1977) este total diferit-un film muzical generos,un tribut adus de regizor vechilor filme muzicale.
Taurul furios (1980), a fost elogiat ca o pelicula clasica,si raman de neuitat remarcabilele scene de lupta din acest film inspirat din viata campionului de  box de categorie mijlocie Jake La Motta.
         Decis sa abordeze toate genurile importante,a realizat doua comedii"negre":Regele comediei(1983) si  Dupa orele de serviciu(1985).
         A realizat un film complet diferit, Culoarea banilor (1986),continuarea unui film celebru din 1961, Cel ce se grabeste ,o povestire despre jucatorul de biliard Fast Eddie.
         A mediat indelung asupra noului sau proiect, Ultima ispita a lui ISus (1988)-film bazat pe romanul  scriitorului grec Nikos Kazantzakis.
         Cu Goodfellas (1990) Scorsese a revenit la teritoriul abordat in Mean Streets,realizand o cronica a unui criminal mafiot.Cape Fear (1991) a fost un ramake al unui film de succes din 1962 despre un fost condamnat care terorizeaza un avocat si familia lui.Varsta inocentei (1993)este  ecranizarea unui roman despre viata din inalta societate al scriitoarei americane din secolul al XIX-lea,Edith Wharton.

Alte lucrari cinematografice

Scorsese este un indragostit al cinematografiei.I-a ajutat pe altii sa-si lanseze proiectele,a regizat filme documentare,a contribuit la conservarea si restaurarea filmelor vechi,a jucat mici roluri,printre care cel mai recent in The Quiz Show (1994).

                             











Adresa URL : http://treicaifrumosi.blogspot.ro/2013/02/martin-scorsese.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Stiai ca ?

Stiai ca eruptia unui vulcan s-a auzit in Australia ?

Articole importante pe acest blog !

Poti descoperii multe pe acest blog . Daca ti-a placut ce ai gasit aici da-ne un like pe faccebook !

Postări populare